Uitleg onderverdeling kwaliteitgradaties

Container kwaliteitgradaties en welke invloed deze hebben op de prijs.

In de containerhandel worden wereldwijd over het algemeen dezelfde bewoordingen c.q. coderingen aangehouden voor de containertypes, categorieën en kwaliteits- omschrijvingen, echter toch worden er soms afwijkende woorden of codes gebruikt. Een voorbeeld hiervan is de omschrijving van de droge box; Volgens de officiële instanties zou de omschrijving General Purpose, de code G, Type code GP moeten zijn, maar veelal worden ook de navolgende namen gebruikt, Dry box/Dry Van. 

Wilbert Trading BV houdt in principe de omschrijving zoals omschreven in ISO 6346 Amendment 3 aan, echter omdat we ook containers aanbieden die zelfs qua omschrijving afwijken van hetgeen in de ISO norm omschreven is, hebben we zelf onze codes aangepast. Wij gebruiken een 6 digits code, wel gebaseerd op ISO 6346, maar met aanpassingen. Bijvoorbeeld C22GP1 staat bij ons voor een 20ft general purpose container met houten vloer, terwijl C22GP2 staat voor een 20ft general purpose container met stalen vloer.

Kwaliteitgradaties

Kwaliteitgradaties - Categorie = Conditie

De conditie of categorie die opgegeven wordt voor een container geeft meestal de huidige conditie van die container aan. Andere factoren die van invloed zijn op de conditie zijn; de ouderdom van de container, deepsea of shortsea gebruik, schade- en reparatiegeschiedenis, en de weersomstandigheden waaronder de container gebruikt is. De meeste tweedehands containers zijn afgeschreven shippingcontainers, en daarom kan gebruiksschade verwacht worden.

Belangrijk is te vermelden dat containers niet allemaal volgens dezelfde standaard geproduceerd worden.

Nieuwer = Beter ?

Een nieuwe container betekent niet persé dat deze van betere kwaliteit is. Een oudere container zou zelfs in betere conditie kunnen zijn als een "in nieuwe staat" container die eventueel al een lange afstand afgelegd heeft, of op een locatie heeft gestaan in alle weersomstandigheden. 

Shipping- of Opslag- ?

Veel van de gradaties/ categorieën gebruikt om de conditie van containers te omschrijven worden ook in d het transport gebruikt. Termen zoals "Cargo worthy" en "Windproof & Watertight" zijn omschrijvingen zoals die door containersurveyors aan de containers worden gegeven.

Categorieën

Nieuwe- en éénmalig gebruikte containers.

Nieuwe containers worden voor 98% geproduceerd in China en om de prijs zo laag mogelijk te houden worden sommige types ingezet door rederijen voor verscheping van lading. Dit worden dan éénmalig gebruikte containers genoemd. Andere type containers worden nooit beladen, dit heeft te maken met eventuele beschadigingen die de lading zou kunnen veroorzaken. De prijs van deze containers is hoger omdat dan de zeevracht en dergelijke in de verkoopprijs verwerkt moet worden.

Gebruikte containers.

Onderstaand doen wij een opgave van de gradaties die wij gebruiken voor gebruikte ladingwaardige containers, van hoogste kwaliteit naar laagste kwaliteit;

IICL - kwaliteit

Deze containers zijn 2 tot 8 jaar oud en in uitstekende conditie. Ze voldoen aan alle reparatie-eisen en zijn geschikt voor regelmatig gebruik voor verscheping. Deze kosten minder dan een nieuwe container, maar meer dan de WWT-A kwaliteit die ouder zijn.

WWT - A

Deze containers zijn meestal ouder dan 8 jaar en hebben weinig roestvorming of beschadigingen. De containers zijn CSC-gecertificeerd tot maximaal 30 maanden geldigheid.

WWT - B

Deze containers zijn ouder dan 8 jaar en hebben roestvorming en kleine deuken en dergelijke, De containers zijn CSC-gecertificeerd, maar met een gelimiteerde geldigheid van 12 maanden.

Hobby - C

Deze containers zijn niet meer geschikt voor belading, en worden aangeboden voor locale opslagdoeleinden. Tevens kunt u deze containers gebruiken om zelf aanpassingen te doen, de certificering van deze containers is vervallen, en kunnen aldus niet meer verscheept worden.

ASIS -

Deze containers bevinden zich in de conditie zoals deze op onze depots ingeleverd zijn. Dit zijn meestal containers die wij, in verband met hoge reparatie kosten, laten vernietigen.

Advies

U wilt een container aanschaffen ?

Ons advies is altijd, dat u de door u gewenste container persoonlijk inspecteert, en kijkt of de container voldoet aan de eisen die u verwacht. Indien u niet in staat bent dit persoonlijk te doen, kunt u hiervoor ook onafhankelijke containerinspecteurs aanstellen, die voor u de container(s) bekijken.